Acneea este o afectiune frecventa a pielii, des intalnita in practica medicului dermatolog. In patologia acestei afectiuni cea mai importanta veriga este hipersecretia de sebum.
Pielea este alcatuita din trei straturi: epiderm, derm si hipoderm. Glandele sebacee sunt anexe ale pielii, situate in derm, cu rol in producerea sebumului. Glandele sebacee sunt formate din unul sau mai multi acini care secreta lipide. Secretia sebacee (sebum) este eliminata la nivelul infundibulului pilos. Marimea si densitatea glandelor sebacee variaza de la o persoana la alta si la aceeasi persoana, in functie de localizarea lor topografica.
Zonele seboreice sunt:
- fata,
- scalpul (pielea paroasa a capului),
- gatul,
- zona toracelui anterior,
- zona superioara a spatelui.
Secretia glandelor sebacee este continua, iar sebumul este inodor. Sub actiunea bacteriilor, acesta poate deveni urat mirositor, ca urmare a descompunerii.
Secretia sebacee este influentata de:
- varsta si sex,
- factori hormonali: androgenii (determina marirea acestora la pubertate si le stimuleaza activitatea), estrogenii (scad secretia de sebum), glucocorticoizii (cresc glandele sebacee),
- factori de mediu extern: radiatiile UV (in doze mari scad secretia, iar in doze mici o cresc), temperatura (cresterea temperaturii mediului creste secretia glandelor),
- retinoizi (derivatii de vitamina A- cei mai puternici inhibitori ai secretiei sebacee).
Acneea vulgara apare cel mai frecvent la adolescenti si este cauzata de modificarile hormonale din aceasta perioada (debutul la fete – 14-19 ani, iar la baieti – 10-17 ani). Dupa 20 de ani, manifestarile dispar, dar afectiunea poate evolua si in viata adulta. Acneea vulgara afecteaza mai frecvent sexul masculin care poate dezvolta forme mai severe. In schimb, acneea post-adolescenta (adultului) afecteaza mai ales sexul feminin (femeile cu manifestari de hiperandrogenicitate sau cu antecedente patologice familiale de acnee).
Cauzele incriminate in producerea acneei sunt:
- factorii genetici (riscul de a dezvolta o forma severa de acnee creste in familiile cu un parinte ce a suferit de acesta boala),
- cresterea productiei de sebum (cresterea numarului celulelor glandelor sebacee, factori hormonali),
- keratinizarea ductului pilo-sebaceu cu aparitia comedoanelor deschise (punctele albe) si inchise (punctele negre),
- infectia bacteriana (cu Propionibacterium acnes si/sau Stafilococus epidermidis),
- inflamatia la nivelul pielii determinata de infectie,
- factorii mecanici iritativi locali,
- factorii hormonali,
- stressul (intretine leziunile cu implicarea hormonilor cortico-suprarenalieni),
- cosmeticele (folosirea intensa a produselor cosmetice fara curatare adecvata a tenului sau folosirea unor produse necorespunzatoare),
- medicamentele (antiepilepticele, corticosteroizii, antituberculoasele, halogenii-iod, brom, clor),
- dieta: consumul de lactate in exces este asociat cu prezenta leziunilor de acnee (argumentele stiintifice lipsesc pentru alte alimente),
- factori externi: caldura, umezeala, expunerea la UV, expunere profesionala la halogeni, uleiuri minerale.
Leziunile de acnee pot fi prezente pe fata, gat, decolteu, spate, brate, fese si sunt reprezentate de: puncte albe, puncte negre, cosuri, pustule si chisturi.
Tratamentul poate include:
- creme /geluri cu retinoizi topici (local) – important pentru normalizarea keratinizarii (tretinoin, adapalena),
- aplicarea de substante keratolitice local: creme/solutii/peeliguri cu acid salicilic, acid azelaic,
- aplicarea locala de preparate ce contin peroxid de benzoil,
- tratament antibiotic local,
- tratament sistemic antibiotic (in cazul leziunilor inflamatorii),
- tratament sistemic cu retinoizi – in cazurile de acnee severa sau cicatrici,
- tratament cu contraceptive orale,
- tratamente in cabinetul de dermatologie: peeling-uri chimice, microdermabraziune, tratamente cu IPL.
Prognostic:
Acneea poate avea un major impact social si emotional, in cazurile severe, conducand adesea la depresie. Rar, poate fi asociata cu o boala endocrina.
Din pacate, ca si consecinte estetice, in cazurile de acnee inflamatorie si chistica, afectiunea poate produce cicatrici vizibile, permanente.
Tratarea la timp si mentinerea sub control a bolii sunt doua din cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le respecti daca ai aceasta afectiune a pielii, iar medicul nostru dermatolog te va sfatui cum sa faci acest lucru!