Unghia incarnata este o afectiune medicala cauzata de cresterea marginilor laterale ale unghiei in tesuturile moi adiacente (in piele si tesutul subcutanat). Unghia oricarui deget poate fi incarnata insa este afectate mai frecvent unghia halucelui (degetul mare de la picior).
Ce factori de risc exista?
-factorii genetici/individuali: marginile laterale ale unghiei sunt mult mai curbate catre interior in mod natural;
-pedichiura inadecvata: taierea necorespunzatoare a unghiei;
-traumatismele repetitive care determina deteriorari ale lamei unghiale;
-incaltamintea inadecvata: prea stramta/incomoda care comprima degetele;
-diverse afectiuni: ortopedice (platfus, deformari postraumatice), vasculare (tulburari cronice ale circulatiei periferice), infectioase: asocierea frecventa cu onicomicoza (“ciuperca” unghiei) care provoaca ingrosarea si/sau deformarea lamei unghiale.
Cum se manifesta aceasta afectiune?
Initial apare edemul (inflamarea) si eritemul (roseata) marginilor laterale ale unghiei (repliul unghial) insotit de durere in timpul mersului. In absenta unui tratament adecvat suprainfectia este aproape inevitabila, manifestata clinic prin accentuarea edemului, eritemului, cresterea temperaturii locale, dureri in repaus.
Ce complicatii ar putea sa apara?
-infectia locala, manifestata sub forma unui abces;
-extinderea infectiei: erizipel sau celulita (infectia si inflamatia tesutului subcutanat);
-hipertrofia bureletului lateral, granulom piogen (tumora de corp strain);
-afectarea structurilor subiacente , deformari (inclusiv osoase).
In functie de gradul afectarii unghiale si/sau prezenta infectiei, medicul va decide abordarea unui tratament conservator sau mai agresiv, de obicei chirurgical.
Tratamentul chirurgical se efectueaza in anestezie locala. Exista multe tipuri de interventii chirurgicale care presupun de la incizia si drenajul infectiei locale cu indepartarea portiunilor de unghie incarnata (matricectomie laterala), pana la eliminarea totala (avulsia) a patului unghial.
In unele cazuri, medicul iti va prescrie un tratament antibiotic si antialgic pentru controlul durerii, iar tu va trebui sa urmezi recomandarile medicului pentru ingrijirea ranii. In cazuri speciale (stadii initiale cu lama unghiala mult ingrosata) se poate opta pentru onicholiza chimica (“dizolvarea” lamei unghiale cu ajutorul unor substante chimice aplicate ocluziv in pansament).
Atitudinea terapeutica va fi individualizata si adaptata dupa caz.